Efsa Sabit Yorum yapılmamış

TRT Radyo 1’de yayınlanan ‘Göçmen Kuşlar Programı’na MAKRO ekibinden uzman danışmanımız Merve Gül Barut, 10 Ağustos Cuma günü konuk olmuştur.Avrupa Komisyonu ve İngiliz Ulusal Ajansı tarafından desteklenen MIGRAPRENEURS – “Avrupa’daki Vasıflı Göçmenlerin Girişimcilik ve Kurumsal Girişimcilik üzerine Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Türkiye’de Göçmen Girişimciliği Üzerine bir Araştırma yapılmıştır. Programda, bu araştırmanın kapsamı ve sonuçları üzerine Spiker Esra Ömeroğlu ile detaylı bir tartışma gerçekleştirilmiştir. 

Migrapreneurs, girişimcilik/kurumsal girişimcilik yaklaşımını kullanarak ortak ülkelerdeki vasıflı göçmenlerin becerilerini daha iyi kullanabilmelerini sağlamayı amaçlayan bir projedir. Proje kapsamında geliştirilen ilk fikri çıktı Vasıflı Göçmenlerin Girişimcilik Üzerine Eğitim İhtiyaç Araştırması Raporu olmuştur. Bu rapor, ortak ülkelerdeki (Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Türkiye) vasıflı göçmelerle yapılan mülakatlarda ortaya çıkan eğitim ihtiyaçlarını ve masa başı araştırma verilerini içermektedir. Proje ortakları tarafından eğitim ihtiyaç analizi raporu sonuçlarına dayanarak eğitim programı geliştirilmiş olup bu program doğrultusunda eğitim materyalleri hazırlanmıştır. Hazırlanan bu eğitim materyalleri ise daha geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla ücretsiz çevrimiçi platforma taşınmıştır.  Bu anlamda eğitim ihtiyaç analizi raporu eğitim hem proje fikri çıktılarının hem de eğitim platformunun temelini oluşturmaktadır.  

Programın başlangıcında projenin amaçları ve hedef grubu hakkında verilen kısa bilgiler sonrasında araştırmanın kapsamı açıklanmıştır. Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu, ortak ülkelerde eş zamanlı olarak aynı metodoloji izlenerek 2016 yılının Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Masabaşı araştırmalarla birlikte ulusal düzeyde çeşitli istatistik ve raporlardan faydalanarak göçmenlerin ve mültecilerin eğitim, istihdam ve girişimcilik verileri değerlendirilmiştir. Ayrıca göçmen ve mültecileri destekleyen kurum&kuruluşlar ile / göçmenlerin kendileri ile yüz yüze görüşmeler yapılarak yaşadıkları sorunlar, girişimcilik eğilimleri ve ihtiyaç duydukları destekleyici eğitimler belirlenmiştir.

Program esnasında, yabancı girişimcilerin yaşadığı bürokratik engeller ve yerel halkla iletişim kurma gibi sorunlara da değinilmiştir. Ayrıca bilgiye erişim konusunda yerel girişimcilere oranla dezavantajlı konumda olduklarının belirlendiği aktarılmıştır. Sosyal becerilerin geliştirilmesinde özellikle planlama ve yönetim alanında eksiklikler ortaya konulmuş olup girişimcilerin bu alanlarda eğitim ihtiyacı duyduğu belirlenmiştir. 

Belirlenen ihtiyaçlara yönelik olarak Sheffield Üniversitesi tarafından hazırlanan girişimcilik eğitim programı tüm ortak ülkelerde eşzamanlı olarak vasıflı göçmenlere sunulmuştur. Türkiye’deki eğitim ODTÜ GİMER desteğiyle Mayıs 2018 tarihinde ODTÜ’de uygulanmıştır. Toplamda iki bölüm ve 11 modülden oluşan eğitim; İran, Hindistan, Arnavutluk, Pakistan, Mısır, Türkmenistan, Makedonya, Bangladeş, Nijerya ve Filistin gibi farklı ülkelerden göçmen ve uluslararası öğrencilerin aktif katılımı ile 3 tam günlük yoğun bir program ile uygulanmıştır. Eğitimin son günü gerçekleştirilen seminerde ise uzman konuşmacılar tarafından Türkiye’de iş kurma konusunda spesifik bilgiler verilmiştir.

Programın ses kaydına buradan ve TRT web sitesinde yayınlanan kayda radyo.trt.net.tr linkinde yer alan 10.08.2018 tarihli podcast üzerinden erişebilirsiniz.

Eğitim Programı’nın 2. Pilot uygulaması Ekim-Kasım aylarında gerçekleştirilecektir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Share This:

Bir cevap yazın